Homepage Programma Verhalen Bewoners
Komodo Services - Big Brother
Komodo Services Snelkeuze


Big Brother
International Big Brother
Big Brother started in The Netherlands but is now broadcasted all over the world!
Big Brother 2000
Najaar 2000 stond de Nederlandse TV weer in het teken van Big Brother. De beste links en de Big Big Brother Poll!
Big Brother Vips
Vier groepen bekende Nederlanders in het Big Brother huis.

Programma
Wat is Big Brother?
1984 van George Orwell
Varianten van Big Brother
Het Big Brother lied
De echte Deckers
Uitzendingen
Kijkcijfers
In de media

Verhalen
The love story
De vesting bestormd
Platgelopen deur
Een muzikaal huis
24 uur bekeken
Weekopdrachten
Nominaties
Stemmingen

Bewoners
BartRuud
WillemKarin
MauriceAnouk
CyrilleBianca
MonaSabine
TaraMartin

Varianten van Big Brother

Het programma Big Brother was nieuw, eenzelfde idee was nog nooit eerder ten uitvoer gebracht. Toch waren er al eerder twee programma's die eenzelfde voyeuristische basis hebben. Big Brother wordt in de media vaak vergeleken met het programma Real World van MTV en het format Expedition Robinson. In Nederland was het belangrijkste vervolg op Big Brother het programma De Bus van SBS6.

Real World
Het programma Real World van MTV is alweer in haar achtste seizoen. Het idee is dat een aantal jonge mensen, die elkaar niet kennen, bij elkaar gaan wonen in een huis en daarbij gefilmd worden. Soms worden er voor de uitzending extra vragen aan enkele bewoners gesteld. Het is bij dit programma niet de bedoeling dat er steeds iemand uit huis gestuurd wordt. De bewoners gaan gewoon door met hun eigen leven en zijn dus vrij om te gaan en staan waar ze willen.

Elke serie van Real World speelt zich af in op een andere plek. In volgorde kwamen tot nu toe aan bod: New York, Los Angeles, San Fransisco, London, Miami, Boston, Seattle en Hawaii. Hoewel het niet echt de bedoeling is dat er een bewoner afvalt, was er tot nu toe wel elk seizoen een dramatische aftocht te zien.

Expedition Robinson
Een ander programma waar Big Brother op lijkt is Expedition Robinson dat door het Britse productiebedrijf Planet 24 werd bedacht. Dit programma was in Zweden net zo'n grote hype als Big Brother in Nederland. Het format is ook ten uitvoer gebracht in Denemarken en Zwitserland en is ook verkocht aan SBS6 / Net5 in Nederland en CBS in de Verenigde Staten.

Het idee is van Expedition Robinson is dat zestien jonge mensen, die elkaar niet kennen, 47 dagen naar een onbewoond eiland worden gestuurd. Elke dag komt een cameraploeg op bezoek om met hen te praten en hen te filmen. Daarnaast is ook dit programma een afvalrace: er moet steeds iemand weg en de laatste die overblijft ontvangt een grote geldprijs.

In maart 2000 werd de variant van CBS, genaamd Survivor, opgenomen op een verlaten tropisch eiland in de buurt van Borneo. De zestien eiland bewoners moesten samen een nieuwe gemeenschap opbouwen, zorgen voor voedsel, een hut/huis bouwens, enz. Eens in de zoveel tijd werd er een 'stamraad' bijeengeroepen waarin de gebeurtenissen moesten worden besproken en kon elke bewoner één persoon wegstemmen. Degene met de meeste stemmen moest dan meteen het eiland verlaten.

Tegen het einde van Survivor waren er nog maar twee personen over. De zeven laatst weggestuurde mensen gaven op dat moment aan wie er gewonnen had. De geldprijs voor de Ultimate Survivor bedroeg één miljoen dollar, zo'n twee miljoen gulden!!

Expedition Robinson (of Survivor) is niet hetzelfde als Big Brother, maar ook niet hetzelfde als Real World. Voor wat betrefd de inbreuk op de privacy lijkt het op Real World, maar heeft daarbij het competitie-aspect dat Big Brother ook heeft.

De Bus
Met het programma De Bus probeerde SBS6 een graantje mee te pikken van het succes van Big Brother. In het programma leven een aantal personen zestien weken lang in en om een bus die zich elke week verplaatst. De basis van het programma is hetzelfde, de uitwerking laat echter grote verschillen zien.

De bewoners van de bus worden ook 24 uur per dag gevolgd door camera's, maar hebben veel meer contact met de buitenwereld. Zo moeten er elke dag enkelen in de buitenwereld hun geld verdienen en boodschappen doen. Daarnaast hebben ze op gezette tijden toegang tot het Internet, ontvangen e-mail en chatten met kijkers. Ook is er wekelijks een uitbraak van twee deelnemers, waarbij zij familie en vrienden ontmoeten.

Een ander belangrijk verschil is de manier van nomineren. Ook bij De Bus moet elke twee weken een deelnemer het programma verlaten. Bij dit programma heeft de kijker de eerste stem. Elke keer worden de twee minst populaire deelnemers door de kijkers genomineerd waarna de andere deelnemers moeten kiezen wie er mag blijven.© Copyright 1999-2000 Komodo Services - Alle rechten voorbehouden